Омбудсманът Мая Манолова иска минималните пенсии да стигнат линията на бедност,

...
Омбудсманът Мая Манолова иска минималните пенсии да стигнат линията на бедност,
Коментари Харесай

Манолова иска минималните пенсии да стигнат линията на бедността

Омбудсманът Мая Манолова иска минималните пенсии да стигнат линията на беднотия, която идната година ще бъде 348 лв..

" Наистина е мъчно обяснимо по какъв начин хора могат да просъществуват с приходи, които са под линията на беднотия ", сподели тя.

Манолова акцентира, че в последните дни се следи развой, при който цените на енергоносителите се покачват съществено, което повлича след себе си нарастване както на природния газ, парното, топлата вода, по този начин и на цените на
съществени артикули, услуги и хранителни артикули, което способства за инфлацията.

По думите й повишението на цените изяжда нарастването на пенсиите. " Издръжката на живот вследствие на повишението на всички тези цени, съгласно специалисти, ще се увеличи със 7 лв. и ще доближи близо 600 лв. – 597 лв.. Тогава резонният въпрос е по какъв начин се живее със междинна пенсия от 374 лв. и по какъв начин живеят 1/3 от българските пенсионери, а точно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лв. “, риторично попита омбудсманът време на кръглата маса „ Дискриминационни практики по отношение на възрастните хора в България “, която се във Варна.

По думите й в бюджетната процедура следва нарастване и на други цени и изброи налозите за по-старите коли, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху облеклата втора ръка и не единствено.  „ Това неизбежно ще увеличи и линията на беднотия от междинния приход, която през идната година ще доближи 348 лв., като сравнението и със междинната пенсия, и с минималната пенсия в действителност водят до извънредно тъжни и тревожни заключения “, безапелационна бе Манолова.

Омбудсманът цитира проучване на синдикатите от последния месец, съгласно което към 2 милиона българи живеят с приход под линията на беднотия, като голямата част от тях са пенсионери. Според нея плануваното нарастване на пенсиите с 5,7 %, а таванът им ще стигне до 40 % от междинният приход за страната, са решения, които няма да доведат до основна смяна в живота на възрастните хора.

Според нея настояването на пенсионерски организации таванът на пенсиите за всички да падне е заслужено. " Смятам също по този начин, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, вследствие на което стотици хиляди български пенсионери живеят към този момент 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за жалост не беше поправена от нито едно от държавните управления, които са управлявали през последните 18 години ", означи още омбудсманът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР